Прикладна математика та поліграфія
Вітаємо Вас на нашому сайті. Надіємося, що ви почерпнете якомога більше користі з наших статей. З повагою, студенти: Сиротюк Андрій та Яструбчак Володимир.
Головна » 2014 » Жовтень » 27 » Прикладна математика
15:16
Прикладна математика

Прикладна математика – це область математики, що розглядає застосування математичних методів і алгоритмів в інших областях науки і практики. Прикладами такого застосування будуть: чисельні методи, математична фізика, лінійне програмування, оптимізація і дослідження операцій, моделювання суцільних середовищ (механіка суцільних середовищ), біоматематика і біоінформатика, теорія інформації, теорія ігор, теорія ймовірностей і математична статистика, фінансова математика і теорія страхування, криптографія, теорія графів у застосуваннях до планування мереж, і багато в чому те, що називається інформатикою. У питанні про те, що є прикладною математикою, не можна скласти чітку логічну класифікацію. Математичні методи звичайно застосовуються до специфічного класу прикладних задач шляхом складання математичної моделі системи.

 

Прикладна математика тісно повязана з друкарством. Друкарство — принцип одержання відбитків письмових знаків за допомогою тиснення. Був відомий вже в давньому Єгипті і державах Межиріччя, де за тисячі років до Р. Х. вироблялися печатки з ієрогліфічними знаками. 

 

Важко зараз уявити наше життя без комп’ютера. Але створили перші ЕОМ саме математики у співдружності з інженерами, прагнучи спростити і прискорити розв’язання трудомістких обчислювальних задач. Потреби самої математики, математизація різних областей науки, проникнення математичних методів у різні сфери практичної діяльності, швидкий прогрес обчислювальної техніки привели до появи цілого ряду нових математичних дисциплін; такими є, наприклад, теорія ігор, теорія інформації, теорія графів, дискретна математика.

 

Майже всі, у кого є навики роботи на комп’ютері, люблять грати в комп’ютерні ігри. Але мало хто замислюється над тим, як досягається об’ємність зображення на екрані, за рахунок чого ми можемо розглядати предмет з усіх боків як у реальному житті, розгулювати по лабіринтах віртуального замку. Без математики все це було б неможливим.

 

За допомогою прикладної математики ми можемо зробити видимими на екрані дисплея, наприклад, такі процеси, як розповсюдження електромагнітних хвиль у різних середовищах, роботу внутрішніх органів людини. Навіть прогноз погоди неможливо зробити без фахівців з прикладної математики.


Саме напрям підготовки «прикладна математика» забезпечує інтегровану підготовку кадрів, які найбільш повно відповідають сучасному уявленню про вимоги, що висуваються до спеціалістів з інформаційних технологій. Випускники можуть працювати, зокрема, на посадах математика-аналітика, фахівця зі створення програмного забезпечення, прикладного програміста, аналітика комп’ютерних систем і комунікацій, фахівця з автоматизації виробничих процесів, адміністратора баз даних, наукового співробітника.

 

Отже, математика плюс комп’ютер – це і складає суть спеціальності «прикладна математика». Вивчивши необхідні дисципліни, ви зможете застосувати свої знання і навики в будь-якій сфері діяльності. Ви станете універсальним фахівцем, для якого не існуватиме проблеми пошуку роботи, оскільки попит на таких професіоналів неухильно росте у всьому світі.

Переглядів: 191 | Додав: S-Andrea | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar